Iniciativa per a l’educació emocional, ética i social

Per a una educació integral que inclogui el desenvolupament de qualitats humanes bàsiques i d’habilitats socials.

Iniciativa per a l’educació emocional, ètica i social

Una iniciativa sense ànim de lucre de la societat civil i el món educatiu que té com a objectius:

\

Promoure en l’educació els valors universals i fonamentals de la persona amb el desig de contribuir a millorar el benestar de l’estudiant, del seu entorn i del món en què vivim, promovent-ho des d’una iniciativa sense ànim de lucre amb la finalitat de facilitar un accés universal i no elitista a aquest tipus de propostes pedagògiques.

\

Facilitar propostes pedagògiques i materials educatius que facilitin l’aprenentatge d’habilitats socials i de gestió emocional, que incloguin, a més, un vessant ètic universal i secular i una visió d’un món global.

\

Promoure, amb el suport de la Universitat Emory (Atlanta, EUA), el programa educatiu conegut com Aprenentatge social, emocional i ètic (Aprenentatge SEE, en anglès: SEE Learning ™).

L’aprenentatge social, emocional i ètic – SEE Learning

L’Aprenentatge social, emocional i ètic (Aprenentatge SEE, en anglès SEE Learning™) és un programa educatiu per a ús internacional desenvolupat per la Universitat Emory (Atlanta, EUA) el propòsit del qual és contribuir a «un món ètic i compassiu per a tothom»; és resultat de la col·laboració acadèmica iniciada l’any 1998 entre la Universitat Emory i el Dalai Lama, Premi Nobel de la Pau, amb una visió comuna per a una educació del cor i la ment. El programa inclou una aproximació universal, laica i basada en la ciència per portar a l’educació de la infància un desenvolupament ètic integral.

El principal promotor de la iniciativa és l’Institut per a l’Educació Emocional, Ètica i Social (IE3S) que és, a més, el Col·laborador Principal Exclusiu a Catalunya i Espanya del programa SEE Learning.

\

Té com a finalitat

proporcionar metodologies pedagògiques que facilitin el cultiu integrat de competències socials, la gestió emocional i el foment de valors ètics.

\

La seva aproximació

està basada en l’experiència pròpia i compartida, el pensament crític i l’evidència científica.

\

Parteix de la idea

que l’educació hauria, i pot, preparar a cada estudiant per a prendre decisions responsables en un món global i incloure el foment de valors i competències que condueixin a una vida amb sentit i benestar.

\

La seva visió

és la de contribuir, des de l’educació, al benestar de la infància i la joventut i el del seu entorn, així com a un món més humà i ètic.

És un aprenentatge

R

social,

perquè contribueix activament a que l’alumnat promogui en si mateix habilitats i actituds prosocials;

R

emocional,

perquè proporciona a l’estudiant tècniques i recursos per gestionar constructivament les seves pròpies emocions i les dels altres;

R

i ètic,

perquè fomenta una ètica de la responsabilitat que parteix del pensament crític i la descoberta personal, amb una aproximació universal acceptable per a tot tipus de persones i cultures.

Fases del projecte

2019-2020

Formació de la primera generació de docents

Traducció i adaptació dels materials

Desenvolupament d’un projecte educatiu en centres seleccionats

Accions pilot en centres seleccionats

2020-2021

Implementació de projectes educatius en centres seleccionats

Seguiment i avaluació de les intervencions

Avaluació dels materials

2021-2022

Implementació de més projectes educatius en centres seleccionats

Seguiment i avaluació de les intervencions

Disseminació dels resultats i extensió de l’oferta del programa a altres centres

l

En desenvolupament

El programa d’Aprenentatge SEE està en desenvolupament i durant els propers anys s’investigarà a nivell mundial la seva eficàcia i es faran els ajustos pertinents per millorar-lo. En aquest sentit, es promouran implementacions pilot per a l’adaptació i avaluació del programa.

l

Formació

El programa disposarà d’un programa de formació, encara en desenvolupament, que anirà dirigit principalment a docents de primària o secundària. La formació a altres docents o als centres educatius recaurà en docents als quals podran acompanyar experts d’àmbits rellevants.

En col·laboració amb:

Per a informació i qüestions generals

Per a centres educatius i docents

Dra. Eulàlia Guiu Puget
Coordinadora General
eulalia.guiu@udg.edu

Dra. Eulàlia Guiu Puget

Professora Col·laboradora Permanent del Departament de Pedagogia
eulalia.guiu@udg.edu

Dra. Amapola Povedano Díaz

Professora Contractada Doctora del Departament d’Educació i Psicologia social
apovedano@upo.es